ZIEMAS PREČU KOLEKCIJAS IZPĀRDOŠANA LĪDZ PAT -70%

Bezmaksas piegāde! Iepērkoties virs 100€
Informatīvais Tālrunis +371 24111666
Atsauksmes 88 Google reviews

Velosipēda ķēdes nodilums

Ik reizi aizvedot velosipēdu uz velosipēdu servisu lai veiktu apkopi, katrs velo meistars kā vienu no pirmajām lietām ko dara- izmēra ķēdes nodilumu.

Kas tad ir ķēdes nodilums, ko tas īsti nozīmē, un kad tad īsti jāmaina velosipēda ķēde? Mēģināsim īsi un kodolīgi ar šiem jautājumiem tikt galā!

Lai saprastu ķēdes nodilumu, ir mazliet jāiedziļinās ķēdes uzbūvē, te gan nebūs atšķirības starp 1, 6-8, 9 vai 10-12 ātrumu sistēmām, viens parametrs ķēdes uzbūvē ir viens un tas pats- tas ir garums. Katras ķēdes viens pilns posms ir precīzi vienu collu garš, jeb 2.54 cm. Ķēdes nodilums visbiežāk tiek mērīts nomērot 12 ķēdes savienojuma posmus, kas jaunai ķēdei sastāda tieši 12 collas, mēs protams esam pieraduši lietot metrisko sistēmu, un mūsu gadījumā mērot ķēdi ar lineālu, vieglāk ir mērīt 10 ķēdes posmus, kas attiecīgi sastādīs 25.4 cm jaunai ķēdei. Taču lai izprastu un nomērītu ķēdes nodiluma pakāpi, varam izmantot lineālu, bet mūsdienās ērtāk un precīzāk noteikt to, vai ķēde ir jāmaina, var noteikt ar ķēdes mērītāju. Ķēde pilnībā ir izdilusi, un ir jāmaina nekavējoties, kad ķēde ir izstiepusies vairāk par 1% no sākuma garuma. Jebkuram ķēdes mērītājam parasti ir divas atzīmes: 0.5% un 0.75% vai attiecīgi 0.75% un 1%, kas tad attiecīgi ļauj nomērīt procentuāli radušos ķēdes izstiepumu.

Kad mainīt ķēdi?

1 ātrumu ķēdes var mainīt pie 0.75-1% nodiluma sasniegšanas.

6-10 ātrumu ķēdes būtu vēlams mainīt pie 0.75% nodiluma sasniegšanas.

11-12 ātrumu ķēdes vēlams mainīt pie 0.5% nodiluma sasniegšanas.

Kā mērīt ķēdi ar ķēdes mērītāju?

Šajā attēlā redzama jauna Shimano ķēde, un 0.75% rādītāju nav iespējams iespiest ķēdes posmā.

Šeit redzams kā izskatās situācija kad ķēde savu resursu ir izsmēlusi, un nepieciešama ķēdes nomaiņa.

Cik km kalpo velosipēda ķēde?

Šis ir viens no jautājumiem, uz kuru nav iespējams viennozīmīgi atbildēt, jo ķēdes nodilums ir vistiešākajā mērā atkarīgs no daudz un dažādiem apstākļiem, neatkarīgi no ātrumu skaita, vai ķēdes cenas. Ķēdes nodilumu ietekmē ķēdes kopšanas paradumi, respektīvi cik bieži mēs mazgājam, tīram un eļļojam ķēdi. Tāpat ietekmē mūsu braukšanas paradumi, vai braucam ikdienā bez sportiskiem mērķiem, vai braucam treniņos, lai piedalītos sacensībās. Tāpat ietekmē arī tas, vai braucam kalnainā apvidū, vai vairāk pa līdzenumiem, pa mežiem, vai pa asfaltu. Visi šie, un vēl citi faktori kopā veido to kilometru skaitu, ko var ar vienu ķēdi nobraukt, un šie skaitļi ir no nepilna tūkstoša kilometru, līdz 2-4 tūkstošiem, vai pat vairāk. Līdz ar to, ja vēlies sekot līdzi ķēdes nodilumam, lai savlaicīgi pamanītu brīdi, kad ķēde jāmaina, ne vienmēr palīdzēs velodatora odometrs, bet gan ķēdes mērītājs! Savlaicīgi nomainot ķēdi, priekšējie un aizmugurējie zobrati kalpos ilgāk, un slēgšanās būs precīza un kvalitatīva.

Atpakaļ uz veikalu šeit!